Search

Ju ndoshta pini klor në ujin tuaj çdo ditë - por a është e dëmshme kjo?


Çdo ditë, miliona njerëz përdorin ujë të çezmes me klor.


Klori përdoret për të mbajtur ujin tonë të pastër duke e dezinfektuar atë dhe duke vrarë mikrobet. Dhe bën një punë të mrekullueshme në eliminimin e shumicës së patogjeneve nga uji që pimë.


Por përdorimi i këtij kimikati të fuqishme ka një dobësi. Sipas një raporti nga Këshilli i Mjedisit i SHBA-së, rreziku i kancerit për njerëzit që pinë ujë të klorit është deri në 93% më e lartë se ato për të cilat uji nuk përmban klor.


Kur klori u fut për herë të parë në furnizimin me ujë, solli një zvogëlim të shpejtë të përhapjes së sëmundjeve të tjera që rrjedhin nga uji. E bëri më të lehtë për qytetet dhe fshatrat që të pastrojnë ujin e pijshëm dhe t'i mbajnë banorët e tyre të sigurt.


Tani, megjithatë, duket sikur këto avancime kanë ardhur me një çmim. Ndërsa ne i njohim dhe i duartrokasim përfitimet që klori na ka sjellë, është koha që edhe ne të mbrojmë veten nga dëmtimet e klorit në ujin e pijshëm - veçanërisht për shkak se kjo rezulton të jetë një gjë shumë e lehtë për të bërë për shëndetin tuaj dhe shëndetin e familjes suaj.


Pse është shtuar klor në ujë?


Ideja e shtimit të klorit në sistemet e pijeve publike filloi së pari rreth fundit të shekullit të 19-të.


Njerëzit kishin luftuar gjatë një sërë sëmundjesh që u përhapën përmes ujit, duke përfshirë sëmundje të tilla si kolera, dizenteria dhe tifo. Kur shkencëtarët e kuptuan se shtimi i klorit në sasi të vogla të ujit të pijshëm mund të vriste bakteret dhe mikrobet në sistemin publik të ujit dhe të ndihmonte në ngadalësimin ose madje edhe në ndalimin e përhapjes së këtyre sëmundjeve ujore, ideja për të shtuar klorin në furnizimin me ujë u bë e shpejtë.


Në 1897, Maidstone, Anglia u bë qyteti i parë që e kishte furnizimin e saj me ujë tërësisht të trajtuar me klor.


Menjëherë pas kësaj, ideja përhapet në Shtetet e Bashkuara, duke gjetur vendin e saj në sistemet lokale të ujit dhe madje duke fituar popullaritet në ushtrinë amerikane.


Sot, klorinimi është metoda më e zakonshme e trajtimit të ujit në mbarë botën, veçanërisht në SHBA, ku përdoret shumë.


Cilat janë efektet e dëmshme të klorit për ju dhe familjen tuaj?


Ana e mjegulluar e ujit me klor po bëhet gjithnjë e më e dukshme gjatë gjithë kohës. Sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit, amerikanët tani po konsumojnë 300-600 herë më shumë sasi të klorit që është e sigurt për shëndetin..


Pse është i rrezikshëm klori në ujë të pijshëm? Sepse kur klori përzjehet me sasi të njëpasnjëshme të përbërjeve organike që ndodhen shumë shpesh në ujë, prodhohen nënprodukte të dëmshme, të quajtur Trihalomethanes (THMs). Këto nënprodukte prodhojnë radikale të lira në trup, të cilat shkaktojnë dëme qelizore - dhe janë shumë kancerogjene, madje edhe në sasi të vogla.


Si shkencëtarët kanë shikuar në efektet potencialisht të rrezikshme të klorit, përdorimi i kimikatit ka qenë i lidhur me një gamë të gjerë sëmundjesh, duke përfshirë kancer të ndryshëm, probleme riprodhuese, probleme me sistemin imunitar dhe sulme në zemër.


Këtu janë disa nga hulumtimet që tregojnë efektet e dëmshme të konsumimit të klorit në ujë:


  1. Në qytetin e vogël të Roseto, Pensilvani, pas ndryshimit nga pirja e ujit të burimit, në konsum të ujit të kloruruar, popullsia nga mospasja e sulmeve në zemër në sulme në zemër, pa ndryshime tjera në dietat e tyre.

  2. Sipas hulumtimit të botuar në Perspektivat e Shëndetit Mjedisor, nënproduktet e klorit lidhen me një rrezik në rritje të kancerit të fshikëzës dhe të zorrës së trashë.

  3. Një studim që analizoi mijëra vdekje nga kanceri në SHBA, zbuloi se uji i klorit duket të rrisë rrezikun e kancerit gastrointestinal gjatë jetës së një personi me 50-100%.

  4. Një studim i vitit 2008 i bazuar në një analizë të rreth 400,000 foshnjave në Tajvan zbuloi se uji i pijshëm i dezinfektuar nga klori gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun për të pasur fëmijë me probleme të zemrës, qiellzën e çarë ose defekte të mëdha të trurit.

  5. Sipas një studimi të botuar në analet e alergjisë, astmës dhe imunologjisë, klorofenolet, nënproduktet e klorinimit të ujit mund të fajësohen për rritjen e alergjive ushqimore në botën perëndimore.


Si klori shkatërron zorrën tuaj?


Problemet me klorin rrjedhin nga vetë arsyeja që është kaq e dobishme - është aftësia për të vrarë bakteret. Kur klori futet në ujë, ajo vret bakteret patogjene. Por kur futet në trupin e njeriut, ajo shkatërron bakteret tona të dobishme të zorrëve, ku funksionon rreth 70% e sistemit tonë imunitar.


Hulumtimet e fundit gjithnjë e më shumë na tregojnë drejt rëndësisë së madhe të baktereve të shëndetshme të zorrëve. Shkencëtarët kanë gjetur një lidhje midis mungesës së këtyre mikrobeve të vlefshme në sistemin tonë të tretjes dhe prezencës së një sërë sëmundjesh - duke përfshirë obezitetin, sindromën e zorrëve nervoz, diabetin e tipit 2, kancerin kolorektal dhe disa sëmundje autoimune, të tilla si diabeti dhe astma , madje edhe autizëm.


Përveç këtyre sëmundjeve, shëndeti i keq i zorrëve mund të çojë në kushte të tilla si gaz, fryrje të stomakut, diarre, kapsllëk dhe dhimbje të barkut.


Si mund ta mbroni veten dhe familjen tuaj tani?


Klori luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e ujit nga patogjenët e dëmshëm. Por kur nuk është filtruar, ajo gjithashtu mund të bëjë dëm të vërtetë për shëndetin tuaj.


Nëse doni të hiqni klorin nga uji juaj, zgjidhja më e ulët e teknologjisë është të mbushni një shishe me ujë të pijshëm dhe pastaj të leni në frigorifer të hapur në ajër për 24 orë. Gjatë kësaj kohe, klori do të zhduket. Ju gjithashtu mund të vloni ujin tuaj për të hequr klorin.


Këto dy zgjidhje do të shpëtojnë ujin tuaj nga shumica e klorit, por kjo mund të jetë e papërshtatshme dhe gjithashtu mund të lënë prapa patogjenët e tjerë. Pra, për shumicën e njerëzve, zgjidhja më e mirë dhe më e lehtë është të investoni në një filtër cilësor të ujit.


Për një pasqyrë të disa të mirat dhe të këqijat e filtrimit të ujit në shtëpi dhe opsionet e trajtimit, klikoni këtu.


Cilido opsion që vendosni, ka një gjë që është e qartë. Sigurimi i një furnizimi të qëndrueshëm dhe të përballueshëm me ujë të sigurt dhe të shijshëm është një nga investimet më të mira që mund të bëni për shëndetin tuaj dhe shëndetin e familjes suaj.


Një shënim nga Ocean Robbins, CEO i Rrjetit të Revolucionit të Ushqimit:

Pas hulumtimit të qindra opsioneve të trajtimit të ujit, u vendosën në favorin tim personal, i cili ofron ujë me cilësi të lartë për një çmim shumë të volitshëm. Prodhuesi e bën atë në dispozicion të anëtarëve të Rrjetit të Revolucionit të Ushqimit për një zbritje prej $ 100 dhe gjithashtu kontribon një pjesë të të ardhurave për të mbështetur punën tonë. Zbuloni më shumë rreth AquaTru këtu.


Çështja e imazhit: Imazhi kryesor nga përdoruesi Flickr Aqua Mechanical nën një licencë Creative Commons me modifikime


Për njohuri, këshilla dhe lajme që mund të përdorni për ushqim të shëndetshëm, të qëndrueshëm dhe human, sigurohuni që të bashkoheni këtu për të marrë përditësime të rregullta nga Oqeani Robbins.Dhe nëse jeni të frymëzuar, ju lutemi ta ndani këtë artikull me miqtë dhe familjen tuaj dhe rrjetet tuaja. Së bashku, ne mund ta ndryshojmë botën për të mirë!


904 views0 comments